2011. április 29., péntek

Bótos "EDC"-t cserélt - Pohl Force Alpha Two Survival

Üdv Mindenkinek !

Az első mondhatni igen sokat használt EDC késemet -ami egy Spyderco Tenacious volt- azért cseréltem le, mert a személyes találkozóim alkalmával a vevőim kicsit furcsán néztek rám mikor meglátták nálam. Nagyon sok bicskám volt már, de az első amit itt is bemutattam nektek az a ZT200 volt. A kis tenámat erre cseréltem le. Ide a blogra képeket is tettem fel róla amit itt meg is nézhettek.

Most megint cseréltem.(A ZT200 alig 5 hónapig volt csak nálam.)
A választásom most a Pohl Force cég által fémjelzett Alpha Two Survival folderre esett.

Diethmar Pohl a kés atyja 25 éve foglakozik késekkel. Nevéhez több mint 60 kés tervezése fűződik. Könyvei jelentek meg, valamint szakfolyóiratokban megszámlálhatatlan cikke.

Folyamatosan kapcsolatot tart különböző különleges egységek tagjaival, és Ő is több képzésen vett rész élete során, így a kések tervezése folyamán nagyrészt a tapasztalatait, saját konkrét elképzeléseit valósítja meg kompromisszumok nélkül. Filozófiája, hogy a vásárlóinak egy megfizethető de minőségét tekintve a legmagasabb színvonalat képviselő terméket készítsen. 
Diethmar Pohl az amerikai késkészítő legenda Jimmy Lile nézeteit osztja aki szerint a 440C és a D2 acél a legoptimálisabb minden bevetési területhez.

E kis bevezető után következzenek a képek.













 Molle kompatibilis gyöngyvászon tokot is vehetünk hozzá zöld, fekete és homok szinekben.









Minden egyes kés egyedi sorszámmal   rendelkezik, valamint egy Diethmar Pohl által   aláírt minőségi tanúsítvánnyal.



A gyártó a kés zárszerkezetében maximálisan megbízik, ezért árul hozzá kydex tokot is amiben a kést mint fixpengés kést hordhatjuk. Annyira figyeltek a részletekre, hogy nemcsak a mellékelt övklipsz kompatibilis vele, hanem -kis kompromisszumokkal- a mini tek-lok és a nagy tek-lok is. Ezen övklipszek segítségével szinte bármin magukkal vihetjük kedvenc késünket.




Ja igen, a száraz adatok a következőek.
Penge hossza: 113 mm
Penge anyaga: D2 szerszámacél
Rockwell keménység: 58-59 hrc
Penge vastagsága: 5 mm
Markolat anyaga: Zytel
Súlya: 280 g
Teljes hossza: 260 mm

Tapasztalatom, hogy a kést zsebben nemigazán lehet hordani méretei miatt.  Kesztyűs kézzel is könnyedén lehet kezelni. Zárszerkezete tényleg rendkívűl erős. A kés minden szempontból masszív. Nagyon tetszik benne az, hogy a tervező minden helyzetre gondolt és ad választási lehetőségeket a kés hordmódjának a megválasztásában. Nem ismerek még egy ilyen kést aki ennyi kiegészítőt gyártana a termékéhez.

Remélem tudtam, újat mondani és mutatni.
Maradok tisztelettel:
Sztrakkay aka syaky

ui: a blogmotor még mindig a régi :(

7 megjegyzés:

  1. Csak egyet tudok érteni.
    Igazából 3 EDC késem van (értsd, ami általában nálam van), de ez az, aminek a legnagyobb sikere van, legyen az használat, vagy egy megjegyzés másoktól.
    Ja, és a képek - bár jók - meg sem közelítik a valóságos megjelenését.

    VálaszTörlés
  2. Hello

    Syaky légyszi valami kis szösszenetet majd írjál, ha eltelik egy kis idő, mik a tapasztalatok a kis "drágasággal" kapcsolatban, rettentően érdekelne az alkalmazott anyag (d2)használhatósága, élezhetősége, éltartása stb. kvázi ízig-vérig katonai kés, vagy akár kisebb kirándulások alkalmával is megállja a helyét? Már rég szemezgetek vele, csak a D2 tart vissza, mivel az a hír járja minden minden fórumon itthon és külföldön, hogy nehéz élezni.Oké, hogy eredendően ez egy fémvágó acél, de pl egy gyémántos élező, (dc4) el tud e bánni vele?

    VálaszTörlés
  3. Hello

    Engem ez a zytel markolat idegesit kicsit sosem volt még ilyen markolatú folderem crkt M21-14sf et hordom általában az meg alu markolatos nem tudom mennyivel masszivabb az alpha 3-as mondjuk el nem lehet tántoritani kövi hónapban már hozza a magyar pósta :P akinek van az irhatna pár sort h mennyire brutál szal nagyon v nagyon nagyon nem mind 1. :) köszike mindenkinek

    VálaszTörlés
  4. Szeretnék venni én is ,ezért szeretnék tudni arról,használat közben volt-e valami negatív észrevételed ! Köszönöm .

    VálaszTörlés
  5. Használat közben semmi negatív észrevételem nem volt.
    A hordása közben igen. Csak tokban tudod hordani mert olyan méretekkel rendelkezik, hogy a nadrágodat szétszedi pár hét hordása után.

    VálaszTörlés
  6. Tudom hogy már 4 éves bejegyzés de én (szégyenlem is) de még csak most bukkantam rá at alpha two késre. Elolvastam mindent megnéztem kutattam. De kíváncsi lennék hogy így 4 év távlatából meg van e még ha igen mennyire megbízható vagy volt. És mennyire strapa az élezés illetve minden.negatívum és pozitívum jól jönne
    Előre is köszönöm.

    VálaszTörlés

Köszönöm a véleményed.
Kérlek írd meg itt a megjegyzésben, ha valamilyen késes téma kifejezetten érdekel.

Powered By Blogger
Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez