2010. november 28., vasárnap

Smith & Wesson taktikai toll

Üdv Mindenkinek !

Ezennel a hidegfem.eu weboldal bemutatja ...
syaky 

Smith & Wesson taktikai toll
Tactical Pen SWPENBK
Mindezek előtt köszönet illeti Syaky mestert és a Hidegfem.eu webáruházat, hogy biztosította számomra a tesztpéldányt.
A taktikai felszerelések kategóriája ma már olyan területet képvisel, amelybe már nem csak a fegyverek és hozzá tartozó felszereléseik, illetve a ruházat tartozik, hanem a taktikai késekkel és bicskákkal együtt megjelentek a késgyártó cégek taktikai tollai is a piacon.
De mit is jelent ez valójában?


A kérdés, amely általában elhangzik: Hogyan lehet egy toll taktikai?
Ha poénnal szeretnék élni, akkor azt mondanám, hogy a taktikai igények mindkét feltételét kielégíti: valóban fekete színű és drágább, mint egy hagyományos. A hangzatos és elvont fogalom helyett inkább az önvédelmi szó lehetne a helyes magyarázat, ám ez korántsem ennyire egyértelmű. Mint a többi tollat, ezt is hagyományos íróeszköznek kell tekinteni és használni. A különbség annyi, hogy a toll kiképzése és erős felépítése lehetővé teszi az íráson kívüli használat során egy önvédelmi szituációban való alkalmazását.
A gyártóról:
A Smith & Wesson cég nagy múltra tekint vissza a fegyvergyártás terén és jelenleg is széles választékot nyújt a különböző taktikai eszközökből. Azonban késeit és a cikkben szereplő taktikai tollat nem a cég készíti, hanem az ugyancsak nagy múltú Taylor Brands tervezi és gyártja.



A Taylor Brands-et Stewart Taylor alapította 1975-ben. A cég egyedi licenchordozója a Smith & Wesson-nak és a Schrade-nek. Mindkét cég késeit, taktikai tollait és a Schrade lámpáit is a Taylor Brands gyártja. A cég tervezőirodája az USA-ban található, a gyártóüzem pedig Tajvanban. A minőségre nem lehet panasz a megfelelő minőség-ellenőrzés és a korszerű CNC gyártósor miatt.


És a dobozban mi van?
A dobozon a Smith & Wesson logója köszön vissza szinte reklámozva magát, viszont a konstruktőr igencsak kis helyet kapott a dobozon. Egyértelműen jelzik számunkra, hogy nem kés, hanem egy taktikai toll rejlik a dobozban.


A csomagolást kinyitva viszont vegyes összkép fogad bennünket. Az általános használati utasítás és a garanciáról szóló rész minden esetben a késekre vonatkozik. Sajnos nem tudhatjuk meg, vajon egy tollat hogyan használjunk rendeltetésszerűen. Sebaj, a lényeg ott lapul a papír alatt.

 


A csomag tartalma tehát a garanciális feltételeket tartalmazó papiros, a toll maga teljes pompájában és egy, a tollban található betéttel megegyező, fekete színű Hauser tartalék betét.
A csomagolás tehát igényes kialakítású, és a toll szállítás közben sem sérülhet meg. Szerencsére a csúnya nejlonzacskót mellőzték a dobozból.
Batman vagy James Bond?


A toll első benyomásra talán agresszív kinézetűnek hat. A hegykiképzés felé haladva egy konvex ív adja a toll oldalait, tehát nem egyenesek. Mivel átmérőjéhez képest viszonylag rövid, ezért a test kialakítását úgy oldották meg, hogy nagyon hirtelen karcsúsodik a hegy irányába. Így egy elég testes formát alakítottak ki. Ezt ellensúlyozzák a hosszirányban bemart bordák, összesen 5, melyek a hegyrész körül található horony környékén teljesen elvékonyodnak.

 

A hegy és a test kialakítása a keleti harcművészetek fegyvereinek formavilágát idézi, főleg a kúpos, különálló hegykiképzés. A hegyrész megfelelően lekerekített a zsebben való hordáshoz, nem szúrja ki a ruházatot. Jól használható érintőképernyős készülékek érintő pálcájaként. (stílus)

 

A kupak részén már az egyszerűség jellemzi a tollat. A kupak és a test szépen, simul össze, nincs szintkülönbség a két felület között. A két elem határán az éleket lekerekítették, így egy horony alakult ki, amelyből a kupakon további 6 darabot találunk a megfelelő fogás és csúszásmentesség érdekében. A lekerekítések a kupak végén is megfelelőek. Az acél övcsipeszt 2 darab torx fejű csavar fogja a kupak kialakított hornyába. Az övcsipesz festett felületű, ebbe lézerrel a cég logóját gravírozták.


A toll fő méretei és jellemzői:
Teljes hossza: 145mm
Legnagyobb átmérője: 14mm
A hegy átmérője: 2mm
Zsebből kilátszó rész: 18mm
Tömege: 40g
Anyaga: 6061 T-6 Alumínium ötvözet CNC megmunkálással
Bevonat: kemény galvanizált (Type III)
A toll anyaga 6061-es alumínium ötvözetből készül, melynek összetevői:
Magnézium
min. 0,8%
max. 1,2%
Szilícium
min. 0,4%
max. 0,8%
Vas

max. 0,7%
Réz
min. 0,15%
max. 0,40%
Króm
min. 0,04%
max. 0,35%
Cink

max. 0,25%
Mangán

max. 0,15%
Titán

max. 0,15%
A fennmaradó rész alumínium
A T-6-os jelzés a hőkezelés típusát jelenti. Itt, az acélokkal ellentétben hosszabb ideig tartják magas hőfokon a munkadarabot, ahogyan a hozzáértők nevezik ”öregbítéses hőkezeléssel” edzik. Az eredmény egy nagy húzó- és szakítószilárdságú alumínium ötvözet.
A toll bevonata III-as típusú kemény galvanizált bevonat. Ez egy vastag felépítésű galvanizált oxidréteg, mely kénsavban való galvanizálással készül. A vékony eloxálással ellentétben itt az alumínium munkadarabok fagypont környékére hűtött tartályokban található elektrolitba merülnek és jóval nagyobb feszültséget alkalmaznak, mint a vékony eloxálás során. A bevonat így sokkal vastagabban alakul ki a felszínén. Az alumínium-oxid nagyon kemény anyag, amely rendkívül ellenállóvá teszi az alumíniumot a mechanikai sérülésekkel szemben.



Na, de elég a tudományból!
Nézzük először egy hagyományos íróeszközként való használatát.
A toll kupakja menetes, letekerése után előbukkan maga a toll hegye és egy fogásra kialakított, bordázott rész. A menetes rész a toll hegyétől távolabb eső 3 laposmenetből áll, mégis elég szilárdan, ”kotyogásmentesen” tartja rajta a fedelet. A menetek másik része a kupak belső szélében találhatók. A fogásra kialakított bordák kissé élesek, ezért a toll a kézből írás közben kicsúszni biztosan nem fog. A fogása robosztus érzetet kelt, de mégis kényelmes az egyszerűsége miatt.


















Akinek kényelmes az írás során, a kupakot a toll végére is helyezhetjük, ekkor egy kis többletsúly kerül a toll hátsó felére.




A kupak belseje úgy van kialakítva, hogy passzoljon a toll kúpos hegy részére és finoman rögzüljön rajta. Nem kell megijedni, a kupak nem tudja megsérteni a test külső felületén a bevonatot, mivel nem ott rögzül, ezért nem is ér hozzá. Minimális rés marad a két felület találkozásánál.



A tollat teljesen szétszerelve az alkatrészeket is a robosztusság jellemzi. Csupán 3 fő darabból áll össze a test és maga a tollbetét. Egy egyszerű spirálrugó is található benne, mely a tollbetét kijjebb csúszását akadályozza meg akkor, amikor felemeljük a hegyet a papírról.


A tollbetétet befogó kúpos fejrész finommenettel rögzül a testben. A toll testét komoly anyagvastagság jellemzi, mely 2,5mm körül alakul. Ezért a menet kiszakadása ilyen méreteknél lehetetlen. Összeszerelésnél a tollbetét formája akadályozza meg, hogy a menetes részt rosszul kapassuk egymásba, és megrongáljuk vele a menetet. Szétszerelt állapotban viszont vigyázzunk rá, ne ejtsük el, mert ezt a finommentet könnyen megrongálhatja egy keményebb tárgy.


A hagyományos Parker Gigant formájú tollbetét használható hozzá, egyszerűbb kivitelben is kaphatóak pénztárcánknak megfelelően. Jó hír, hogy a Parkeren kívül a Fisher Space tollbetét is használható hozzá, mely szinte elpusztíthatatlan párossá teszi a tollat. Ezek a betétek az űrben is használhatók, ugyanúgy a víz alatt, mint a hegyekben, és még az extrém hideg körülmények között is. A gyári Hauser betétek megfelelő minőségűek, közepes hegyátmérővel szállítják őket és a toll színéhez hasonló tintával, jelen esetben feketével. A gyári tollbetétek kifogyása után minden szempontból érdemes a toll strapabíró kiképzéséhez hasonló tollbetétet választani, olyat, mint pl. a Fisher Space.
A toll hordási lehetőségei
A tollat legegyszerűbben zsebben hordhatjuk. Acél csíptetője nagyon erősen tart. Akár fejjel lefelé is képes megtartani a toll súlyát. A toll kupakja 18 mm-t lóg ki a zseb felső szélétől mérve. Ez viszonylag sok, de nem akadályozó mértékű. Ha jobban szeretnénk rejteni, tűzzünk mellé még egy golyóstollat, így a szemnek nem lesz már annyira feltűnő az eltérő mivolta.

Akár az ing csikkzsebére is csíptethetjük, viszonylag elviselhető a hordása ilyen helyzetben is.


A harmadik lehetőség, hogy készítünk/készíttetünk hozzá egy kydex tokot, amelyhez dögcédula láncot, vagy paracordot használunk.


Így a nyakunkba akaszthatjuk, és használatkor nagyon gyorsan elő lehet venni, úgy hogy egyik kezünkkel magunkhoz fogjuk a láncot, a másikkal pedig kipattintjuk a kydex tokból a tollat.

Gyakorlati alkalmazása
Most pedig nézzük, hogyan muzsikál az eszköz a ”taktikai” használat során.
Mindenekelőtt szeretném leszögezni, hogy a toll helyes használata az íróeszközként való használat. Semmilyen ötletet nem szeretnék adni a veszélyes és helytelen használatra. A tesztet azért készítettem el, hogy nektek ne kelljen megismételni, ugyanez igaz az önvédelmi fogásokra is.
A tollat a tesztelés során, kartonlapokon való átszúrásával kezdtem. Ebből látható, hogy felelősségteljesen kell bánni egy ilyen eszközzel, és meggondolatlanul nem szabad önvédekezésre használni.



Tulajdonképpen a markomig lazán belecsúszott a toll és nagyon meg sem kellett erőltetnem magam.




Önvédekezési technikák a toll alkalmazásával
A toll alkalmazása önvédelmi eszközként egy lehetőség, és nem a célirányos használata. Ennek megfelelően próbáljuk meg elsajátítani az alkalmazását és az eszközhöz való hozzáállást is. A tollat önvédelmi helyzetben az alábbi technikák alkalmazásával használjuk és ne ütéshez!
A toll elhelyezkedése a tenyérben:



Egyszerű marokra fogás előre (csavarhúzó fogás):
Ezzel a technikával viszonylag távol tudjuk magunkat tartani a támadótól. Bökés szerűen, a kar és a test különböző idegpontjaira hatva megállíthatjuk támadónkat. Nem szúrásszerű, nagy erővel, hanem határozott, rossz érzetet keltő, rövid idejű fájdalom létrehozásával.

  
Fordított marokra fogási módok:
Kétféle módot mutatok be, az egyik a 2-2, a másik a 3-1 ujjas verzió.
2-2 ujjas verzió:
Itt a toll klipszének felhajlított vége a ”vízválasztó”, alatta 2 ujj és felette is 2 ujj helyezkedik el. A klipsz hajlítása a két ujj között található résbe fekszik bele. Fontos, mert csak így lehet erősen marokra szorítani a tollat!

 Ebben az esetben a tenyér élnél hosszabban áll ki a toll hegyes vége. Hüvelykujjunkkal akár zárhatjuk is a fogást a toll kupakjánál.


3-1 ujjas verzió:
Ebben az esetben a klipsz alatt 3 ujjunk és felette 1 ujjunk helyezkedik el. A tenyér élnél valamivel rövidebb a toll hegyes része, viszont így lehetőségünk van a kupaktetőt is használni pl. az alkar alulró való felütésére. Ez a módszer rendkívül jó kar-blokkoló alkalmazást tesz lehetővé. Ennél a fogási módnál is a klipsz hajlított része az ujjak közé ágyazódik.





 Önvédekezési technikák az alábbi módszerek alapján. Csak szemléltetési célból, a megfelelő elsajátítás érdekében gyakorolni kell őket!
Párhuzamosan elkapott, lefogott kéz szabadítása a toll segítségével:
Fordított marokra fogással




Keresztirányban elkapott, lefogott kéz szabadítása a toll segítségével:
Fordított marokra fogással

 



Párhuzamosan elkapott, lefogott kéz szabadítása a toll segítségével:
Csavarhúzó fogással
Ez a technika angolul gasket lock, egyenes fordításban tömítőgyűrű fogás, ami a kéz és az eszköz körkörös elhelyezkedését érzékelteti a csukló körül. Ebből a fogásból a kéz kihúzásával nem lehet kiszabadulni, mert a csukló körül található idegpontokat erősen nyomja. A kéz húzásával a toll még jobban rácsúszik a csuklóra a fájdalom növekszik.





  
Keresztirányban elkapott, lefogott kéz szabadítása a toll segítségével:
Csavarhúzó fogással
A technika itt is gasket lock.




  
A ruházat marokra fogásából, illetve a fojtásból való szabadulás a toll segítségével:
Fordított marokra fogással



Összegzés
A toll mindennapi használat során megfelelő társunk lehet, akár az irodában használjuk, akár az önvédekezés során. A toll kidolgozásában, megmunkálásában a profi szintet képviseli, a bevonat tartósságával nem lehet kifogásunk, nagyon sokáig szép fog maradni.
Egyetlen hátránya a tollnak a gyári tollbetétek, melyek nem a hozzá illő profi szintet képviselik. Mindenképp ajánlatos a csere alkalmával jobb, márkásabb, akár űrbetétet venni bele.

2 megjegyzés:

  1. Korrekt, és hasznos cikk !

    VálaszTörlés
  2. Jó cikk, bár jelzem az összes szabadítás működik pusztakézzel is, nem túl bonyolult módon. Ehhez felesleges egy újabb eszköz. Persze nyaki, alkari (és további itt meg nem említett idegpontokhoz) jó lehet!

    VálaszTörlés

Köszönöm a véleményed.
Kérlek írd meg itt a megjegyzésben, ha valamilyen késes téma kifejezetten érdekel.

Powered By Blogger
Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez